Upphandling : Skillnader mellan att köpa frakt och att köpa tulltjänster från tullombud eller tullkonsult
- Konsult Tullrevision
- för 5 dagar sedan
- 2 min läsning
Att köpa tulltjänster är något annat än att köpa frakt – även om det ofta sker från samma leverantör. Som tullkonsult ser vi på First Trade Kit (FTK) dagligen hur skillnaderna påverkar både kostnader, kontroll och kvalitet. I den här artikeln går vi igenom fem viktiga skillnader som är bra att känna till.
“Du dejtar din transportör, men du gifter dig med ditt tullombud”
Det klassiska uttrycket syftar på att relationen med ett tullombud ofta är betydligt mer långvarig än med en transportör. I vissa fall för att det fungerar väldigt bra – i andra fall bara för att det är svårt att byta.
Oavsett vilket är det sant att tullupphandlingar ser annorlunda ut än fraktupphandlingar. Inte för att tulltjänster är enklare – tvärtom. Men eftersom regelefterlevnad är viktigare än lägsta pris blir det sällan samma typ av priskonkurrens eller omfattande jämförelser i Excel.
Många väljer en speditör som sköter båda – men vad innebär det?
Många varuägare låter sin speditör hantera både frakt och tull. Det kan vara praktiskt – men det kan också innebära att du tappar kontroll över tulltjänsten.
Här är 5 viktiga skillnader du bör känna till innan du köper båda tjänsterna från samma leverantör:
1. Det är inte samma personer som gör jobbet
Personalen som bokar din frakt är inte samma personer som gör dina tulldeklarationer. Ofta sker tullhanteringen på en separat avdelning – ibland till och med hos ett externt tullombud som du aldrig själv valt eller utvärderat.
2. Tull är en tjänst – inte en leverans
Medan frakt handlar om fysisk transport som är lätt att mäta i pris och ledtid, handlar tull om en tjänsteleverans. Besparingar inom tull uppstår ofta genom:
• Förbättrad klassificering
• Rätt ursprungsland
• Optimerat tullvärde
• Strategiska tillståndsval
Det här är svårare att räkna hem – men mycket viktigare ur ett compliance- och riskperspektiv.
3. Frakt styrs av tid – tull styrs av dokument
Tullprocessen är beroende av att du som varuägare tillhandahåller korrekta uppgifter. Oavsett hur bråttom det är måste:
• Fakturor stämma
• Ursprungsintyg finnas
• Klassificering vara korrekt
Bristfälliga underlag kan skapa förseningar – och ansvarig är du som köpare, inte ombudet.
4. Tulltjänsten kan påverkas om du byter transportör
Om du byter speditör kan det påverka din tullhantering, särskilt om den tidigare leverantören lagt ut tulltjänsten på tredje part. Då kan du plötsligt sitta med en mellanhand du inte valt och utan kontroll över process eller kostnad.
5. Tullupphandlingar görs sällan – men det betyder inte att de inte behövs
Många företag byter transportör ofta – men har aldrig upphandlat sin tulltjänst separat. Det skapar inlåsningseffekter, otydlighet och i värsta fall en lågkvalitativ tjänst som aldrig granskats.
Att se över sin tullstrategi är därför ett klokt steg – och ett där en tullkonsult som FTK kan göra stor skillnad.
Slutsats: Tull och frakt kräver olika kompetens – och olika uppföljning
Att köpa tulltjänster är inte som att köpa frakter. Det kräver annan kompetens, andra nyckeltal och andra former av kontroll.
Vill du veta hur du kan strukturera upp dina tulltjänster, se över befintliga avtal eller byta tullombud på ett tryggt sätt? Hör av dig till oss på First Trade Kit – din tullkonsult för långsiktig förbättring och utveckling.